De molen De Liefde in Sakura, Japan

Sakura balk                                     groet

In Japan ligt 40 km ten oosten van Tokyo de stad Sakura. De stad ligt aan de zuidrand van het Inbanuma-meer, in het noorden van de prefectuur Chiba.

map Sakura         Japanse vlag

Bij de stad staat een molen met de naam De Liefde. Deze poldermolen is in 1994 door Verbij Hoogmade BV gebouwd. Hij is 15,60 meter hoog, heeft een vlucht van 27,50 m en de diameter van het waterwiel is 4.20 m.

Sakura - De Liefde                           Sakura - De Liefde

"Door toedoen van de invloedrijke daimio Doi Toshikatsu (1573–1644) die er een kasteel liet optrekken, kende de stad in de vroege Edo-periode (1600–1868) een tijdperk van bloei. Thans thuishaven van vele welvarende ondernemingen, ontwikkelt Sakura zich zienderogen tot voorstad van Tokio. De stad biedt onderdak aan het Rijksmuseum voor Japanse Geschiedenis en Volkenkunde en lokt jaarlijks vele wandelaars en vissers naar het recreatiegebied van Inbanuma. Inwonertal: circa 175.665."

map

                      Sakura Furusato Square

"The Netherlands windmill serves as a landmark for the Sakura Furusato Square, and as a symbol of goodwill between Japan and the Netherlands. The windmill, called "De Liefde" meaning friendship, is the first ground sailor type in Japan. Its mechanisms were made in the Netherlands and were assembled here by Dutch engineers."

                  Sakura - De Liefde                   Sakura - De Liefde

Bron: Sightseeing spot of Sakura


De firma Verbij Hoogmade BV verstrekte de volgende informatie.

"Sakura is een dorp in Chiba prefecture en ligt ongeveer een uur per trein van Tokyo.
De molen is gebouwd voor de stad Sakura die al lang een relatie met Nederland heeft. Ze hadden eerder al een draaiorgel gekocht. Er is een museum in Sakura met het eerste Nederlands-Japanse woordenboek.
De molen is gebouwd als poldermolen naast een meer en rivier. Bij de molen is ook een groot bloembollen veld, dat er al was voordat de molen is gebouwd. De bewoners van het dorp kopen daar een vierkante meter tuin en de gemeente plaatst er dan bloembollen op.
De molen is compleet maalvaardig als schepradmolen en heeft een vlucht van 27,5 meter. De romp is gemaakt van beton, dit i.v.m. de aardbevingen in Japan, aan de buitenzijde is de molen bekleed met halfsteens metselwerk in IJsselsteen formaat.
De begane grond en eerste verdiepingsvloer zijn toegankelijk voor het publiek.
De molen draait in een circuit, dit is een sloot van 5 meter breed rond de molen, waarover wij twee door ons ontworpen bruggen hebben gebouwd."

Sakura - De Liefde - foto: Verbij

Sakura - De Liefde - foto: Verbij

Sakura - De Liefde - foto: Verbij

De drie bovenstaande foto's zijn eveneens afkomstig van de firma Verbij Hoogmade BV.

Over de reden waarom de molen de naam De Liefde heeft gekregen, vermeldt de firma Verbij het volgende:
"Het eerste Nederlandse schip dat Japan aandeed heette "De Liefde" en die gebeurtenis vond plaats in het jaar 1600. Dit schip was onder Zuid Amerika doorgegaan in de hoop een nieuwe route naar Indonesië te vinden. Het was namelijk zo dat ze veel last hadden van de Spanjaarden en de Portugezen die steeds de Nederlandse schepen beroofden. Een nieuwe route onder Zuid Amerika door zou veel voordelen opleveren. Maar omdat ze niet wisten waar ze voeren, eindigden ze in Japan. Ze hebben daar ook lang vastgezeten voor ze weer weg konden."

het schip De Liefde

 

Uit dit contact tussen de Nederlanders en Japan ontstond een 218 jaar durende exclusieve handel, met als vestigingsplaats Dejima.

Meer informatie hierover is te lezen op de website History of Dejima

Meer informatie over de reis van het schip De Liefde is in het door Uchiyama samengestelde verhaal te lezen. Zijn uitgebreide website biedt naast dit verhaal "informatie over Japan met (bijna) alles over de unieke Japanse samenleving, over achtergronden van kunst en cultuur, zoals literatuur, poëzie en theater, alsmede informatie over de Japanse geschiedenis, waarin de Nederlanders ook een belangrijke rol hebben gespeeld, over de taal, de religies, over verschillende (denk)sporten en nog vele andere typisch Japanse onderwerpen. Een fascinerend land door de vele contrasten, de oude cultuur en de nieuwe gewoontes, door shinto, een eeuwenoud geloof van moderne mensen, door eeuwenoude tempels en hypermoderne gebouwen."

Enige summiere informatie over de molen was te vinden op de website van Windmill World, die nu echter niet meer online is.

De Liefde te Sakura, Japan (Foto: www.windmillworld.com/world/japan.htm)

 

 

 

"De Liefde" windmill

 

 

Foto: Windmill World

"A Dutch drainage mill, made in the Netherlands, then shipped and assembled in 1994-6 by Verbij Hoogmade BV. The mill was built for the 40th anniversary of Sakura City, and as a landmark for the Sakura Furusato Square, serves also as symbol of the goodwill between Japan and the Netherlands. The 15.6m high tower brick tower contains 4 floors of reinforced concrete, and the sails have a diameter of 27.5m. The mill is located alongside the railway linking Tokyo to Narita airport, so is seen by a good proportion of visitors to Japan - not a typical Japanese sight at all! In spring, the fields around the mill are full of flowering bulbs."

Op verschillende websites zijn foto's te vinden. Zo wordt de molen eveneens vermeld en getoond op de website van de stad Sakura.

De Liefde te Sakura, Japan

De Liefde te Sakura, Japan

"Sakura Furusato Square with its landmark 'De Liefde' windmill is a place for people to commune with nature." Sakura city


De molen wordt vaak gefotografeerd tijdens het Tulip festival, in het Sakura Furusato Hiroba Park, dat jaarlijks in april in Sakura wordt gehouden.

"This park was created beside Inba-numa Lake for visitors to enjoy the nature of this area. The park's landmark, a windmill, forms the backdrop of the Tulip Festival held every April, when some 100,000 tulips of different colors are in bloom."

De vier onderstaande foto's zijn afkomstig van de website van TVNet.

Tulip festival, Sakura, Japan     Tulip festival, Sakura, Japan     Tulip festival, Sakura, Japan     Tulip festival, Sakura, Japan

Sakura - De Liefde                   Sakura - De Liefde

De twee bovenstaande foto's zijn afkomstig van de website van Tornado.

Ook toeristen weten het festival en de molen te vinden.

Tulip festival, Sakura, Japan

Tulip festival, Sakura, Japan

 

 

 

 

Bron:
de website van een tourist.

"On Sunday we went to a tulip festival in Sakura. The rows of brightly colored flowers and the windmill brought over from Holland provided a nice backdrop for pictures."

En op de website van het Kawamura Memorial Museum of Art.

De Liefde, foto: http://mitukian.vivian.jp/sakura.htm

 

 

 

Foto: Mitukian

Het bedrijsleven gebruikt eveneens dit oer-hollandse plaatje, gefotografeerd in Japan.

De Liefde, foto: www.igt.jp

 

 

 

 

 

De Liefde, Sakura

 

Foto: IGT Testing Systems

Een Japanse beroepsfotograaf heeft eveneens de schoonheid van de molen ontdekt.

De Liefde, foto: www.taktan.exblog.jp/i9

De Liefde, foto: www.taktan.exblog.jp/i9


Niet ver van Uithuizen staat in de plaats Farmsum (bij Delfzijl) een korenmolen met de naam Aeolus. Van deze molen werd in Shinnanyou (Japan - it is the middle of Yamaguchi prefecture, near Seto Inland sea) eveneens door de firma Verbij Hoogmade BV in 1993/1995 een replica gebouwd.

Aeolus - foto H. Noot       Yume Fusha

      Farmsum: Aeolus (foto H. Noot)                               Shinnanyou: Yume Fusha

"Mt. Eigenzan Park is a general park founded on the theme of 'water'. On the top of the mountain, there is a Dutch windmill called “Yume Fusha” (Dream Windmill), one of the biggest windmills in Japan." It is twenty-four meters tall. It is modeled on Aeolus, a windmill in Hollandes."

Yume Fusha

 

 

Yume Fusha,
Shinnanyou

 

Op 6 augustus 1995 vond de officiële opening van de molen plaats, bijgewoond door een Delfzijlse delegatie. Van deze gebeurtenis verscheen een verslag in het Groninger molenblad De Zelfzwichter.

Kisosansen

 

En nog een Nederlandse windmolen in Japan.
"Built as a symbol of friendship between Japan and the Netherlands in April 1996."

 

Kisosansen

In 1983 werd "Nagasaki Holland Village" gebouwd, met uiteraard een (ronde stenen) molen erin. In de jaren 1988/1992 werd op Kyushu island het grote complex "Huis Ten Bosch" gebouwd, als een moderne versie van het oude (Nederlandse) Dejima.

Huis Ten Bosch

 

 

 

 

 

 

 

 

Huis Ten Bosch

Naast 6 kilometer kanalen, duizenden bomen en tulpen, verrezen vele replica's van prominente Nederlandse gebouwen, waaronder een viertal d.m.v. een motor aangedreven molens.

Huis Ten Bosch


In het verleden hebben meerdere molens aan De Zaan de molennaam De Liefde gedragen. Op de betreffende pagina vermeld ik diverse, alsmede een nog bestaande molen De Liefde te Streefkerk.


Deze pagina is onderdeel van   de-liefde-logo   de homepage van B. D. Poppen.
owl

updated           ∴       Copyright © 2005/2022             up