vogels

Iets heel anders . . .


Hermann Hesse

Hermann Hesse

2 juli 1877 - 9 augustus 1962

Eén van mijn andere interesses (dan molens) betreft de duitstalige Zwitserse schrijver Hermann Hesse.
Wie was deze tijdgenoot van Thomas Mann en Berthold Brecht? Een vraag die veel mensen niet meteen zullen kunnen beantwoorden, maar bij wie, als de naam "Steppenwolf" of "Siddharta" wordt genoemd, wel een lampje gaat branden.
Daarom een korte Levensschets, waarin ik stil sta bij markante perioden in zijn leven en waarbij ik tevens enige aandacht schenk aan de ontstaansgeschiedenis van enkele van zijn bekendste werken.

In een boek vond ik het overlijdensbericht van Hermann Hesse.

indicator Uiteraard heeft Hermann Hesse meer boeken geschreven dan alleen de Steppenwolf en Siddhartha en in Duitsland geldt hij als de meest vertaalde schrijver.
In Bibliografie geef ik een overzicht van de door Hesse in de periode 1899 tot en met 1955 geschreven werken, die in het Nederlands zijn vertaald, alsook een lijst met Duitstalige uitgaven van zijn gedichten en briefwisselingen, enige titels van op grammofoonplaat gezette door hem en anderen voorgelezen gedichten, alsmede van enige bibliografieën over Hesse.

Diverse keren heb ik reizen gemaakt, vaak per motor en met mijn tentje achterop, naar plaatsen en plekken waar Hesse heeft gewoond en gewerkt.
Van de eerste reis, die ik per trein en bus maakte en die mij van Hesse's geboorteplaats Calw, bij Stuttgart, via Gaienhofen aan het het Bodenmeer, naar zijn laatste woonplaats Montagnola, bij het meer van Lugano in Zuid-Zwitserland voerde, heb ik een verslag gemaakt.
Het was in 1980 dat ik deze reis maakte en in hetzelfde jaar schreef ik het Reisverhaal dat ik begin met het verwoorden van de betrokkenheid die ik toen met Hermann Hesse had en die er nog steeds is, al zou ik het nu wellicht wat anders beschrijven.
Hermann Hesse, geboren op 2 juli 1877, ontving in 1946 de Nobelprijs voor de literatuur.

Hermann Hesse nu

Hermann Hesse-Gedenktafel

Hesse's geestelijke rijkdom en nalatenschap ligt voor het grootste deel in het Deutsche Literaturarchiv Marbach am Neckar, waar ook het werk van Schiller zich bevindt, en een klein deel bevindt zich in het Schweizerische Literaturarchiv Bern, waaronder zich ook Hesse’s persoonlijke bibliotheek bevindt. In beide instituten wordt het werk beschikbaar gesteld voor studie en onderzoek.

In Calw, een stadje aan de rivier de Nagold, in het noorden van het Zwarte Woud, is Hesse's geboortehuis te vinden, gelegen aan de Marktplatz 6, tegenover het Rathaus. Een wandeling door het prachtig stadje voert zondermeer langs meerdere plekken met herinneringen aan Hermann Hesse, onder andere vermeld in de kleurige brochure (8 pag. PDF 3.637.857 k) met plattegrond.

Aan de Marktplatz 30 is het Hermann Hesse-Museum gelegen, waarin zich een uitgebreide collectie bevindt, welke alle fasen van Hesse's leven bestrijkt. Het museum verzorgt tevens aan Hesse gerelateerde exposities.
In 2011 bezocht ik er de expositie "Lebenslinien Gunther Böhmer porträtiert Hermann Hesse" en in 2012 de overzichtstentoonstelling.

In Gaienhofen, gelegen aan de Untersee, een deel van het Bodenmeer, waar Hesse tijdens zijn eerste huwelijk woonde, is het Hermann Hesse Höri Museum te vinden, naast het eerste woonhuis van Hesse, t.w. het voorhuis van een boerderij. In beide gebouwen is een uitgebreide expositie ingericht. Het huis dat Hesse in 1907 aan de rand van het dorp liet bouwen, is, evenals de weer aangelegde tuin, op geplande dagen te bezichtigen. Ook worden hier regelmatig lezingen en rondleidingen gehouden: Hermann Hesse Haus. In 2008 bezocht ik er de expositie "Hermann Hesse in Freundschaft mit Fritz und Gret Widmann". Van Gret Widmann zijn vele foto's van Hesse bekend geworden - zie hieronder.

En in Montagnola, waar Hesse vanaf 1920 tot zijn dood in 1962 heeft gewoond, bevindt zich das Museum Hermann Hesse. Het huis waarin Hesse tot zijn dood op 9 augustus 1962 woonde, is niet te bezichtigen. Op de begraafplaats van San Abbondio is zijn sober graf te vinden. Van 20 september 2008 tot 1 februari 2009 was in het Museum Hermann Hesse de expositie "Hermann Hesse und Thomas Mann - Dokumente einer Freundschaft" te zien.

indicator Inmiddels is het werk van Hesse in meer dan 60 talen vertaald en in z’n totaliteit bedraagt de oplage van al zijn boeken meer dan 100 miljoen exemplaren. Per maand rollen er momenteel 30.000 Hesse-boeken van de persen van uitgeverij Suhrkamp. In 2002, het 125e geboortejaar van Hermann Hesse werd het Internationale Hermann-Hesse-Festival gehouden, dat zich zowel in Calw als in Berlijn afspeelde. 270 evenementen, waaronder colloquium, festivals, concerten, met bijvoorbeeld de rockband Steppenwolf en uiteraard vele lezingen werden er georganiseerd. Gasten waren o.a. Bundespräsident Dr. Johannes Rau en Bundesaußenminister Dr. Klaus Kinkel. Sprekers waren o.a. uitgevers en biografen en tevens werden enige Festbriefe voorgelezen, waaronder die van de Bondskanselier Gerhard Schröder, de Amerikaanse Hesse-biograaf Prof. Dr. Ralph Freedman en de Dalai Lama.

Hermann Hesse mit Buch; foto: Gret Widmann

In 2004 vond in Calw het meerdaagse 12e Internationalen Hermann-Hesse-Kolloquium plaats, waarin dit keer "Der Steppenwolf" het thema was. Twee jaar eerder was dit "Siddhartha". Zowel nationale als internationale gasten hielden er lezingen.
Eens in de twee jaren wordt op 2 juli, de geboortedag van Hermann Hesse, de Calwer Hermann-Hesse-Preis ten bedrage van 15.000 Euro uitgereikt. Afwisselend gaat de prijs naar een Duitstalig literatuurtijdschrift of een vertaler van het werk van Hesse.
Tevens is een stipendium beschikbaar gesteld, waardoor drie maal per jaar de deelnemers gedurende drie maanden in de gelegenheid worden gesteld zich in een huis in Calw geheel te wijden aan hun onderzoek of publicatie.
Eén van de uitverkorenen was de in Groningen woonachtige vertaler Ard Posthuma, die in de periode mei tot augustus 1999 in Calw verbleef.

Nevenstaande foto (uit 1927) is één van de vele die Gret Widmann van Hermann Hesse maakte.

Das Hermann Hesse-Jahr 2012

Op 9 augustus 2012 is het 50 jaar geleden dat Hermann Hesse overleed. In dit jaar zullen dan ook vele evenementen worden georganiseerd, waarvan meerdere zich in het Hermann Hesse Museum te Calw zullen afspelen. Maar ook elders in Duitsland en Zwitserland wordt van alles georganiseerd. Een overzicht van dit alles is te zien en te volgen op de Hermann Hesse-website

Een inleiding op dit jaar is te lezen in Calw plant für das Hesse-Jahr 2012.

   

Gedenkfeier zum 50. Todestag Hermann Hesse.

Op 9 augustus 2012 werd voor Hesse's geboortehuis aan de Marktplatz in Calw om zes uur 's avonds een herdenking gehouden, vanwege de 50e sterfdag van Hermann Hesse. Door de Oberbürgermeister Ralf Eggert und Susanne Völker, Leiterin der städtischen Museen, op bovenstaande foto links, werden toespraken gehouden, afgewisseld door fluitspel van Agnes Haffner.

Tevoren werd ik uitgenodigd de kamers te bezichtigen, waar Hermann Hesse is geboren en de familie heeft gewoond. In al die ruim 30 jaren dat ik Calw bezoek, was mij dat nog niet eerder gelukt en dus greep ik die kans meteen aan. Daarna werd ik uitgenodigd de herdenking vanaf de eerste rij mee te maken - op de foto ben ik de man met de hoed in de rieten stoel.

Van deze herdenking stond er de volgende dag een artikel met foto in de Schwarzwälder Bote: Gedenkfeier zum 50. Todestag Hermann Hesse.

's Avonds vond er in de Stadtkirche een evenement plaats, waarbij teksten van Hesse werden voorgelezen, afgewisseld met orgelmuziek met dwarsfluit. De belangstelling hiervoor was overweldigend, de kerk zat dan ook stampvol.

Ook hiervan verscheen een bericht in de Schwarzwälder Bote: Zum Todestag Erkenntnisse aus einem erfüllten Leben.

   

Op het internet zijn al jaren uitgebreide homepages met veel informatie, teksten, foto’s en films te vinden en uiteraard gegevens over de boeken van en over Hermann Hesse.
De nog immer verschijnende biografieën over Hesse, alsmede studies en publicaties over zijn werk, maken duidelijk dat zowel de persoon Hesse, als zijn geschriften, mensen blijven boeien en raken. De thema’s in zijn werken hebben vaak het effect van een voorgehouden spiegel. Voor mensen die daarin willen en durven kijken is er dan ook veel te zien en te genieten. De werking is immer weer stimulerend voor het eigen persoonlijke leven.

Enige belangrijke sites zijn:

Dem Hermann Hesse-Portal
Die Hermann Hesse Page


Johannes Anker Larsen - 1927

Johannes Anker Larsen

18 september 1874 - 12 februari 1957

Een andere schrijver die mijn interesse heeft is de Deen Johannes Anker Larsen. Hij won in 1923 de door de "Gyldendalske Boghandel" uitgeschreven prijsvraag naar de beste Deense of Noorse roman met het boek "De steen der wijzen", waardoor hij in binnen- en buitenland algemeen bekend werd.
 
Nevenstaande foto is afgedrukt op de omslag van het in 1928 uitgegeven boekje "Van het werkelijke leven".

Van hem zijn de volgende boeken in het Nederlands vertaald:

1923   De steen der wijzen
1926   Martha en Maria
1926   Met open deur
1928   Een vreemdeling in het Paradijs          
1928   Heiliging
1931   Roes
1932   King Lear op klompen
1941   Een man in het gekkenhuis  
          Het papieren scheepje
          De man en de vrouw
          Vermoord
          Van het werkelijke leven

Uitgevers maatschappij "Elsevier" heeft veel werk van hem uitgegeven en wel in zo'n grote oplage en veelvuldige herdrukken, dat het ook nu nog niet moeilijk is vele boeken antiquarisch op te sporen.
In de jaren tussen de beide wereldoorlogen hield Johannes Anker Larsen meerdere voordrachten voor de Internationale School voor Wijsbegeerte te Amersfoort. Het boekje "Van het werkelijke leven" bevat drie van deze voordrachten.
Johannes Anker Larsen overleed op 83-jarige leeftijd, vergeten en bij slechts weinigen nog bekend, op 12 februari 1957 te Birkenrod bij Kopenhagen.

steen der wijzen

In 1990, 1998 en 2006 hield ik een korte voordracht over het boek De steen der wijzen dat in een bewerkte vorm op deze site staat.
Momenteel probeert men het werk van Johannes Anker Larsen opnieuw onder de aandacht te brengen. Eveneens wordt geprobeerd nieuwe vertalingen van het werk van Johannes Anker Larsen uit te brengen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is natuurlijk het internet, waar zowel een Duitse als een Nederlandse website met informatie over hem en zijn werk is ingericht.

De site over het werk van Johannes Anker Larsen.


motorbutton

Motorrijden

Mijn motorhobby is in 1985 begonnen, toen ik mijn motorrijbewijs haalde. Aanvankelijk had ik mijn zinnen gezet op een scooter en daar had ik ook les op, maar toen die een keer stuk was en ik vervolgens les kreeg op een Yamaha SR 250, was ik na afloop meteen verkocht. Mijn eerste motor werd dan ook een chopper en wel een Honda CM 400 T, een pracht machine, waar ik een paar jaar veel plezier van had.
Met deze motor maakte ik mijn eerste reizen en genoot ik van een nieuwe wereld die er door het motorrijden voor mij open ging. Ik schreef er een verhaal over: Motorrijden, a new way of live, dat werd afgedrukt in het blad "Kettingreactie" van de motorclub Martinistad te Groningen.

indicator Toen ik met de Honda echter een keer onderuit ging, doordat er een olieplas in een bocht lag, vertrouwde ik de motor niet meer en verruilde ik hem voor een BMW R 45, een boxer dus, en stapte daarmee over naar het merk waar ik toch al naar uitkeek. Met deze motor maakte ik voor het eerst een reis over de Oostenrijkse bergen naar de Dolomieten en via de Zwitserse bergen weer terug en daarbij reed ik óver de bergen en niet door de tunnels.
Deze tocht, die georganiseerd werd door de KNMV, maakte ik met enkele leden van de motorclub Martinistad en ik schreef er een reisverslag over: Een motorvakantie in de Dolomieten, dat ook in het blad "Kettingreactie" verscheen.
Na deze vakantie nam ik een zwaardere machine en wel een BMW R 80 RT, (de politie heeft er jaren op gereden) waarop ik vele jaren met plezier heb getoerd en er o.a. reizen mee maakte naar Calw in Zuid Duitsland, Verdun en Chartres in Frankrijk en nogmaals naar de Dolomieten in noord Italie. Nog weer later stapte ik over op een BMW K 75 RT. In 2000 stopte ik met het motorrijden.


brandaris

Het vogeleiland Griend

In de Nederlandse Waddenzee, langs de vaargeul naar Vlieland en Terschelling, ligt een begroeide zandplaat die opvalt door een vogelwachtershuisje. Slechts weinigen zullen vermoeden dat hier in het begin van de 13e eeuw een stadje lag, voorzien van wallen en grachten en met een bloeiende kloosterschool.
Na de St. Luciavloed in 1287 was er echter weinig meer van over en bleven er alleen nog boerenbedrijven stand houden. In de 18e eeuw was het uitsluitend nog in de zomer bewoond en vanaf 1916 pacht Natuurmonumenten het eilandje en werd het voor mensen tot verboden gebied verklaard.
In 1993 had ik het buitengewone voorrecht een dag op dit vogeleiland te mogen doorbrengen.
Van dit verblijf heb ik een verslag gemaakt: Griend.


walk

Wandelen over lange afstandspaden

route map

Tijdens de laatste decennia van de vorige eeuw heb ik (samen met Roos) meerdere lange afstandspaden belopen. Zo liep ik in 1988 de Coast to Coast Walk, een deels gemarkeerde wandeling door Noord Engeland, van St. Bees aan de Ierse zee, dwars door het Lake District, over de Yorkshire Dales en de North York Moors naar het 310 km verder gelegen Robin Hood's Bay aan de Noordzee. Een enerverende lange afstands wandeling door drie National Parks en voor het grootste deel voerend door natuurlijk terrein.
Van deze walk heb ik een reisverslag van vijftien pagina's gemaakt, Coast Walk, voorzien van een aantal illustraties.

indicator In 1991 begon ik (samen met Roos) met de South West Coast Path, een 956 kilometer lange walk voerend via Lands End naar Poole, waarvan ik in een aantal jaren ruim 600 kilometer (tot Looe, bij Plymouth) heb gelopen.

route map

Van het eerste traject van deze walk, van Minehead naar Westward Ho! bij Barnstable, heb ik eveneens een reisverslag gemaakt, SWCP-walk en ook dit twaalf pagina's tellend verhaal is voorzien van een aantal illustraties.

Tevens liep ik in Engeland de Cleveland Way en in Wales de Offa’s Dyke Path en de Pembrokeshire Coast Path. Alle drie voerend door prachtige landschappen en langs mooie kusten.


Groningen in beeld
RTV-Noord heeft op haar website duizenden foto's van de mooiste plekjes van het Groninger land geplaatst.
Iedereen kan foto's inzenden - de onderstaande is van mijn hand en was van 5 t/m 11 juli 2009 Foto van de Week.

Sebaldeburen
cd Mien toentje
Het Groninger hogeland is prachtig bezongen door Ede Staal.
Op deze pagina staat de tekst van zijn lied t Hoogelaand.
Ook treft u er drie links naar websites aan waarop veel informatie over deze Groninger troubadour is te vinden.


Wikipedia logo
Wikipedia     De vrije encyclopedie.
Met o.a. vele geschiedkundige en genealogische feiten.

en toen logo
De canon van Nederland.

Loesje poster
Loesje

Maandelijks brengt Loesje een serie posters uit.
Behalve op straat kun je ze ook op deze website vinden.


senior logo
Senior web     Niet alleen voor senioren.

Deze pagina is onderdeel van   de-liefde-logo   de homepage van B. D. Poppen.

owl

updated           ∴       Copyright © 2008/2022             up