De Genealogische pagina van het geslacht Poppen


logo

Reeds jaren geleden ben ik begonnen met het in kaart brengen van mijn stamboom. Vele malen maakte ik daarvoor de gang naar het rijksarchief te Groningen (tegenwoordig RHC Groninger Archieven), waar vele bronnen liggen opgeslagen.
Al mijn aantekeningen werden vervolgens door mij uitgetypt en op lijsten overgezet. Ook bezocht ik vele, soms tot dan onbekende familieleden en maakte ik uitstapjes naar Duitsland, het land van herkomst van mijn stamvader.
Van deze activiteiten heb ik in 1980 een verslag gemaakt: Geneactivi.


Inmiddels heb ik de mannelijke tak van de Poppen's tot 1782 uitgeplozen. Verder terug lukt mij niet doordat de gegevens ontbreken. Koert Frideriks Poppe was in 1809 uit Duitsland gekomen - zeer waarschijnlijk als hannekemaaier - en beproefde zijn geluk met een Groningse. Hij kwam uit Schlangen, gelegen in Kreis Lippe.
De genealogische gegevens die ik in de loop der jaren heb verzameld, heb ik in eerste instantie verwerkt in het computerprogramma Family, van Henk Hydra. Later heb ik alles overgezet naar het Windows-programma Oedipus van Leen Lamain. Nog weer later stapte ik over op het programma Aldfaer.

Het bestand Poppen betreft mijn kwartierstaat, dat 6 generaties omvat en terug gaat tot en met mijn stamvader.


Gasthof Heinrich Poppe te Schlangen, foto B. D. Poppen, 2008

Gasthof Heinrich Poppe te Schlangen, ongetwijfeld familie van mijn stamvader.


Mijn betovergrootvader, Harm Poppe, deed op 15 juli 1868 aangifte van zijn zevende kind, Wija. Hij ondertekende de geboorteakte met H. Poppe, terwijl de ambtenaar de naam Harm Poppen schreef. Blijkbaar heeft de ambtenaar geconstateerd dat Harm geen 'n' achter zijn naam had geschreven en verzocht hij hem dit alsnog te doen, want Harm schreef vervolgens, met een zeer bibberend handschrift, de 'n' alsnog achter de naam Poppe; los er achter en dus nog niet vloeiend eraan vast geschreven! En daarmee veranderde de naam, voor deze tak (!), van Poppe in Poppen.

Lees het volledige verhaal, met de bijbehorende akte, in Naamswijziging door een ambtelijke fout.
In de uitzending van 15 februari 2011 besteedde TV Noord, in het onderdeel van het programma 'Noord Vandaag Het Vervolg', aandacht aan dit verhaal. Ook op de website: loket voor lief en leed werd er melding van gemaakt.

Genealogie per computer

Met de komst van de computer werd het verwerken van genealogische gegevens een stuk gemakkelijker, doordat er genealogieprogramma's op de markt kwamen waarin de gegevens konden worden ingevoerd, waarna op overzichtelijke wijze lijsten en stambomen konden worden uitgeprint.

Aldfear logo

Een buitengewoon gebruiksvriendelijk programma is Aldfaer.
Het is een gratis programma en vanaf de website te downloaden.


Genealogie op het internet


Logo Alle Groningers

Het RHC Groninger Archieven maakt het zoeken naar Groninger voorouders nog leuker. Zie hun website: Alle Groningers.


Logo Genea-Express

Piet en Willeke Molema-Smitshoek hebben veel familiegenealogien op het net geplaatst. Zie hun veelzijdige website: Piet en Willeke Molema-Smitshoek.


Logo WieWasWie

De website van wieWasWie is de opvolger van Genlias en onmisbaar en uiterst behulpzaam voor elke zoekende 'genealoog'.

NVG boom

Ook de website van de Nederlandse Vereniging voor Genealogie is zeer ondersteunend voor zowel de beginnende als gevorderde 'genealoog'.

cbg-banner

De landelijke site van het Centraal Bureau voor Genealogie is te vinden op CBG. Het is het toonaangevende kenniscentrum op genealogisch en heraldisch terrein, met een internationale reputatie. De site bevat talloze pagina's met vele uiteenlopende onderwerpen van het laatste nieuws, via agenda, archieven en catalogie tot en met cursussen.


familysearch

De site van Familysearch. Hierop zijn zeer vele brondocumenten te vinden.


wapen Pekela

Een welkome genealogische hulp is te vinden op de site van WikiPekela, waar op de pagina Downloads voor geïnteresseerden in stamboomonderzoek van voorouders uit o.a. Oude en Nieuwe Pekela, vele gegevens zijn te vinden, zoals het Trouwboek Oude Pekela met alle huwelijken vanaf 1634 tot 1811, het Doopboek Oude Pekela 1655-1811 en het Begraafboek van Oude Pekela 1785-811.
Ook zijn er indexen te vinden op de huwelijken en echtscheidingen te Oude Pekela van 1811-1922 en een index op de huwelijkscontracten in de provincie Groningen van voor 1750.

Dumont

Een nuttig hulpmiddel bij het onderzoekswerk in oude documenten en het transcriberen van oude teksten is de door André Dumont samengestelde Trefwoordenlijst Genealogie. Een verzameling van trefwoorden en begrippen voorkomend in Doop-, Trouw- en Begraafboeken en andere Genealogie bronnen.
Inmiddels is de 4e editie verschenen, omvattende 581 pagina's, welke zowel op zijn homepage is in te zien als te downloaden.


Reacties en aanvullingen op mijn genealogische gegevens zijn uiteraard van harte welkom op: info#bdpoppen.nl (# a.u.b. vervangen door @).


Deze pagina is onderdeel van   de-liefde-logo   de homepage van B. D. Poppen.

owl

updated           ∴       Copyright © 1999/2022             up