zeilen voorhangen, tekening ?

   

  Molens en de opleiding

  tot vrijwillig molenaar

Op deze pagina beschrijf ik de molens waarop ik de opleiding tot vrijwillig molenaar heb gevolgd - zie de lijst onderaan deze pagina.

De intensieve en veelzijdige opleiding voor vrijwillig molenaar duurt minimaal anderhalf à twee jaar (maar men mag er ook langer over doen), waarna het wordt afgerond met een pittig theoretisch en praktisch examen.

Na het examen schreef ik een impressie over de opleiding en het examen, die in het juni-nummer van de Gildebrief (19e jaargang no. 2) werd afgedrukt.


het nieuwe Gilde logo

    Het Gilde van

    Vrijwillige Molenaars

 

        Wat is een vrijwillig molenaar?

Het antwoord is simpel. Een man/vrouw die het bijna uitgestorven beroep van molenaar heeft geleerd en in zijn/haar vrije tijd, en dat is veelal zaterdags, op vrijwillige basis op een molen werkt.
Door de industrialisatie waren we bijna alle 10.000 molens die Nederland ooit rijk is geweest kwijt geraakt, maar dankzij o.a. de vereniging "De Hollandsche Molen" hebben we er nu nog ruim 1100 over (wind- en watermolens). Die zijn voor een groot deel gerestaureerd en weer gebruiksvaardig gemaakt.
Om nu te kunnen laten zien hoe zo'n molen werkte en om te zorgen dat hij blijft werken, heb je mensen nodig die daar hun vrije tijd in willen stoppen en bereid zijn een pittige opleiding te volgen. Want bedenk wel dat een molen een rijksmonument is met een waarde van ruim een half tot een heel miljoen euro's en dat moet uiteraard met kundigheid worden beheerd en in stand gehouden. Weer en wind en de tand des tijds knagen voortdurend aan de molens en dus behoort ook het (klein)onderhoud tot een deel van de werkzaamheden.
Of eenvoudig gezegd: een vrijwillig molenaar is iemand wiens hobby het is zonder geldelijke verdiensten, maar vaak wel op basis van een contract of overeenkomst, regelmatig op een molen te werken.

het oude Gilde logo

In 1972 werd door enkele enthousiaste molenvrienden Het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht, met als doel: "het belang van de molens in Nederland te dienen door een opleiding voor vrijwillig molenaar te verzorgen voor haar leden, die in goede staat verkerende doch buiten bedrijf zijnde molens willen laten draaien en het behartigen van de belangen, in de ruimste zin des woords, van hen die deze opleiding volgen en hen die, na voltooiing van de opleiding, met bepaalde molens willen gaan malen of reeds op bepaalde molens werkzaam zijn".

Teneinde de deskundigheid van de vrijwillige molenaars nog meer te vergroten, organiseert het gilde sinds enige jaren, naast de opleiding voor de door wind aangedreven molens, ook een opleiding voor de door water aangedreven molens.

Uiteraard ben ik lid van dit gilde en heb ik de door hen georganiseerde opleiding gevolgd.
In 1999 is door Prins Claus, die beschermheer van de Nederlandse Molens was, het 1000e diploma aan een geslaagde vrijwillig molenaar uitgereikt.

De opleidingen worden door de regionale afdelingen verzorgd en tevens worden enige keren per jaar contactavonden en excursies georganiseerd.

Voor meer informatie: het secretariaat van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Joke Klinkspoor, Zandkreek 26, 8032 JM Zwolle, telefoon 06-145 366 51, of via hun vernieuwde homepage GVM.

In de regio Groningen kan men zich ook wenden tot het "Groninger Molenhuis", Lopende Diep 8, 9712 NW te Groningen, tel. 050 312 16 94, e-mailadres info@groningermolenhuis.nl of via hun homepage Groninger Molenhuis.


Boeken en tijdschriften over molens

Over molens is veel geschreven. Vele facetten zijn door talloze auteurs belicht, waarbij te denken valt aan boeken waarin technische aspecten zoals de bouw van molens uit de doeken wordt gedaan, boeken waarin de geschiedenis van de molens aan de orde komt en boeken die bestemd zijn voor bijvoorbeeld de studie voor vrijwillig molenaar.

Maar ook zijn er veel boeken verschenen die tot doel hebben te registreren en vast te leggen wat er aan molenbezit nog is overgebleven. Zo heeft elke provincie in Nederland één of meerdere boeken uitgebracht met vermelding van de molens in hun gebied, aangevuld met vele interessante feiten, wetenswaardigheden, foto's en illustraties.

En tenslotte zijn er veel fotoboeken verschenen om het majestueuze en de schoonheid van de molens in het Hollandse landschap te doen uitkomen.

In de molenboekenlijst zijn van iedere categorie diverse titels opgenomen, waaronder 161 Nederlandstalige, 6 Engelstalige en 34 Duitstalige titels.

Uiteraard zijn er vele verenigingen die zich met molens bezighouden en periodiek een tijdschrift uitgeven.

In de tijdschriftenlijst worden 24 Nederlandse, 2 Duitse en 3 Belgische verenigingen genoemd.

Ontdekt u daarin onjuistheden of zijn er mutaties, stuur dan een mailtje - zie de reacties pagina.


De molens tijdens mijn opleiding

Een overzicht van de molens en de uren die ik tijdens mijn opleiding heb geinvesteerd.

Havekes Mölle

   

Mijn officiële instructiemolen was:

de in 1898 gebouwde korenmolen

Havekes Mölle

Molenstraat / Havekespad 13 in Twello

gemeente Voorst

 

 

Daarnaast liep ik regelmatig mee op de volgende molens:


Bökkers Mölle

de in 1866 gebouwde korenmolen

Bökkers Mölle

Rijksstraatweg 45A in Olst

gemeente Olst/Wijhe

De Wijhese molen

   

de in 1703 gebouwde korenmolen

De Wijhese molen

Molenbelt 1 in Wijhe

gemeente Olst/Wijhe


De Vlijt in Marle

   

de in 1887 gebouwde korenmolen

De Vlijt

Marledijk 17 te Marle

gemeente Olst/Wijhe


Monnikenmolen

   

de in 1857 gebouwde korenmolen

De Monnikenmolen

Molenstraat 1 te Sint Jansklooster

gemeente Steenwijkerland


De Hoop te Garderen

   

de in 1853 gebouwde korenmolen

De Hoop

Oud Milligenseweg 7 te Garderen

gemeente Barneveld


Tot Voordeel en Genoegen

   

de in 1798 gebouwde standerdmolen

Tot Voordeel en Genoegen

Molendijk 15 te Alphen a/d Maas

gemeente West Maas & Waal


Nooit Gedacht

   

de in 1905 gebouwde korenmolen

Nooit Gedacht

Molenstraat 68 te Warnsveld

gemeente Zutphen


Passiebloem

   

de in 1776 gebouwde oliemolen

De Passiebloem

Vondelkade 175 in Zwolle


Windesheim

   

de in 1748 gebouwde korenmolen

De Windesheimer molen

Wijheseweg 33 te Windesheim

gemeente Zwolle


De Vilsterse molen

   

de in 1858/1901 gebouwde korenmolen

De Vilsterse molen

Vilsterseweg 20 te Vilsteren

gemeente Ommen


De Onrust

   

de in 1850 gebouwde koren- en pelmolen

De Onrust

Feiko Clockstraat 111a in Oude Pekela

gemeente Pekela


poldermolen de Goliath

 

de in 1882/1897 gebouwde poldermolen

De Goliath

Goliathspad 3 te Uithuizermeeden (bij de Eemshaven)

gemeente Eemsmond


En verder draaide ik mee op diverse andere interessante molens, zoals de korenmolens "De Hegeman" te Dijkerhoek, de "Werklust" te Oene en "De Tijd" te Oostendorp (Elburg), de oliemolens "Woldzigt" te Roderwolde en "Pelmolen Terhorst" te Rijssen, "De Grafelijke Torenmolen" te Zeddam, de standerdmolen "Wissink's Möll" te Usselo, de "Achterste of Laaglandse wipmolen" te Hellouw, de ronde stenen grondzeilers "De Korenbloem" te Zoelen en "De Oude Molen" te Wijchen, de houtzaagmolen "Fram" te Woltersum en de watermolens "De Witte Molen" te Arnhem (bovenslag) en "De Mallumse molen" - koren- en pelmolen ! te Eibergen (onderslag).
Op deze molens met hun eigen unieke bouw, werkwijze en bediening leerde ik ook het nodige, alsmede van de instructeurs of gastgevende molenaars, want ook die zijn allemaal verschillend.


Deze pagina is onderdeel van   de-liefde-logo   de homepage van B. D. Poppen.
owl

updated           ∴       Copyright © 1999/2022             up